Orange rind cookies /food for health

During the winter when oranges are in season in italy, we eat quite a few from organic producers, the rinds i use mostly to make detergent but some i dehydrate and mill to make flour. this flour i add to doughs. i start out from richard’s recipe for sourdough biscuits:

SOURDOUGH BISCUITS

This recipe makes eight very flaky biscuits.
Sift twice to combine well:

1 cup flour (i made double the amount and used half whole wheat half white flour and do not sift, i also added two/three tablespoons of my orange rind flour)
1 tablespoon sugar (i use organic mascobado raw sugar)
2 tablespoons dry milk powder (i use dry coconut milk powder)
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda

1 tablespoon shio koji

With a pastry blender, or two knives, cut in 1/3 cup shortening. (i use ghee – clarified butter – instead of shortening and simply mix by hand)
Add:

1 cup fresh starter
1/2 cup flour, or more to make the dough kneadable (this is usually not needed because the dough is already quite kneadable)

When blended, knead two or three times. Roll out or pat until 1/2 inch thick. Cut in half, place one half over the other and roll out again. Repeat this about eight times. Cut out biscuits, place on ungreased cookie sheet. If desired, brush tops with oil or melted butter. Let stand 30 minutes. Bake 30 minutes at 375 F
or 10-12 minutes at 450 F.

For dessert shortcakes, increase the sugar to 3 tablespoons and add one egg.

biscotti all’arancia /cibo della salute

Durante l’inverno quando le arance sono di stagione in italia, si mangiano tante che ordiniamo da produttori che non utilizzano pesticidi, concimi di sintesi e non trattano le bucce. Con le bucce faccio per lo più l’aceto di arancia che utilizzo come detersivo in lavatrice ma alcune le essicco e macino per fare della farina. Questa farina la aggiungo negli impasti. Sono partita dalla ricetta di richard per i biscotti con la pasta madre:
1 tazze di farina, io ho usato meta integrale meta bianca senza setacciare
2/3 cucchiai di farina di scorze di arancio
1 cucchiai di zucchero mascobado biologico
2 cucchiai di latte di cocco in polvere
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di bicarbonato
1 cucchiaio di shio koji
aggiunto 1/3 di tazza di ghee (burro chiarificato) mischiando con le mani
1 tazza di pasta madre (io la tengo liquida)
non c’e stato bisogno di aggiungere altra farina, l’impasto era già abbastanza sodo.
stendere l’impasto allo spessore desiderato e tagliare con le forme dei biscotti.
Cuocere per 20/30 min a 180 gradi

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