currants / nature’s remedies

Currants, especially red currants are an abundant resource on our land, ph is acid and all kinds of berries like it. i greatly enjoy harvesting and transforming currants, a wonderfully zen practice, picking each cluster and after that each berry for juicing. the small size and large quantity are invitations for presence, if attention is on the outcome (a thought/image of the future) it is easy to be overwhelmed, if instead attention is kept on the single gesture, the beauty of nature, the singularity of each small part and the gratitude that naturally arises, one moment at a time you breeze through the ‘work’ able to go on for quite some time. especially with currants i have observed the adequacy of quantity, there are so many of them that i may share them fresh or transformed with many, starting from my sons and daughter, neighbors, friends and family, but often fatigue indicates it is time to stop at the tendency to do for others which is different from sharing, which is joyful. plants are available to everyone and everyone is capable of picking and helping themselves to this wonderful gift of nature even when they do not. adequacy is constantly there to be recognized.
Rich in vitamin C, wonderfully antioxidant and alcalizing, i feel the juice extremely invigorating, vital force activates notably.
Mostly i drink fresh cold pressed juice, but there have been years in which i have made vinegar from juicing leftovers, jams, syrup, ice cubes and dehydrated fruit rolls.

ribes / rimedi della natura

Ribes, specialmente quelli rossi sono una risorsa abondante sui nostri terreni, il ph è acido e tutti i tipi di frutti di bosco gioiscono. Mi fa piacere raccogliere e trasformare i ribes, una pratica meravigliosamente zen, raccogliendo ogni grappolo e poi ogni frutto per fare il succo. le piccole dimensioni e la grande quantità, sono un invito alla presenza, se l’attenzione e sul risultato (un pensiero/imagine sul futuro) è facile essere sopraffatti, se invece l’attenzione rimane sul singolo gesto, la meraviglia della natura, la singolarità di ogni piccola parte e la gratitudine che sorge spontanea, un momento alla volta il ‘lavoro’ vola e puoi andare avanti per un bel po’ di tempo. sopratutto attraverso i ribes ho osservato l’adeguatezza nella quantità, ci sono così tanti che posso condividerli con tante persone sia freschi che trasformati, iniziando dai miei figli, vicini, amici e famiglia, spesso la fatica indica che è ora di fermarsi alla tendenza a fare per altri, le piante sono a disposizione di tutti e tutti sono in grado di raccogliere e godere di questo meraviglioso dono della natura anche quando non lo fanno. l’adeguatezza è li costantemente per essere riconosciuta.
Ricchi di vitamina C, meravigliosamente antiossidanti e alcalinizzanti, sento il succo estremamente rinvigorizzante, la forza vitale si attiva notevolmente.
Per la maggior parte si beve il succo spremuto a freddo fresco ma ci sono stati anni in cui ho fatto l’aceto con gli scarti, marmellate, sciroppi, cubi di ghiaccio e rotolini essicati di frutta.

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