veg wraps /food for health

quick ‘flat breads’, such as tortilla, piadina, chapati or wraps, take your cultural pick, are a wonderful and nutritious way of blending foods and assembling a meal. as with any dough i use sourdough and if i have it, shio koji as well to make flour more digestible. preparation usually beginning very early morning for lunch. i have no quantities to share with you but the dough is the same one i use for any bread, same consistency. if you need some guidelines you may check out Richard’s recipes and pick a bread recipe. i add seeds or spices such as paprika, turmeric or if you’re in the mood for some vitamin c with a kick you might add some hot pepper powder to the dough as well as salt and oil. when i make these, i often freeze some, for those times in which cooking is difficult. i use non stick paper in between uncooked flat breads and freeze, when i use them i just take them out and put them right on the cooking surface.

stuffings may be extremely varied, any kind of vegetables or greens, legumes, and of course sauces.

In this wrap: vegan mayo, fennel in shio and oil, black lentils and homemade ketchup.

piadine veg/ cibo della salute

il ‘pane piatto’ veloce, come tortilla, piadina, chapati o wrap, a seconda della vostra scelta culturale, sono un modo meraviglioso e nutriente di mescolare i cibi e assemblare un pasto. come per tutti gli impasti uso il lievito madre e se ce l’ho anche lo shio koji per rendere la farina più digeribile. la preparazione di solito inizia molto presto la mattina per il pranzo. non ho quantità da dirvi ma l’impasto è lo stesso che uso per qualsiasi pane, stessa consistenza. aggiungo semi o spezie come paprika, curcuma o ti va un po’ di vitamina C con un pizzico potresti aggiungere un po’ di peperoncino in polvere all’impasto oltre a sale e olio. quando preparo le piadine, spesso ne congelo un pò, per quei momenti in cui cucinare è difficile. uso la carta antiaderente tra le piadine crude e le congelo, quando le uso le tiro fuori e le metto direttamente sulla piastra.

i ripieni possono essere estremamente vari, qualsiasi tipo di verdura o foglia, legumi e ovviamente salse.

In questa piadina: maionese vegana, finocchi in shio e olio, lenticchie nere e ketchup fatto in casa.

Leave a comment