Summer 2022 recipes /food for health

This summer so far there are a few recipes/preparations that are re ocurring:

  • Chia seeds pudding with chocolate cream and homemade jam.- 100gr vegetable milk, 15gr chia seeds, 5gr of raw sugar, stir together and let sit in fridge about 8hrs. Making the vegetable milk at home i use the okara (leftover filtered solids from milk) and mix it with dark chocolate while it is still hot, if want a darker chocolate cream you may add some cacao.
  • Cucumber & tomato (just harvested) juice cold pressed with organic extra virgin olive oil and homemade shoyu.
  • Basil sauce.- basil as much as i have to harvest, if there is little of it i add a few tomatoes, sunflower lecithin (or soy milk to make emulsion), homemade miso, mustard seeds, lemon juice if lemons are still available from farmers.
    i use sauces like this to season fresh vegetables, cereals, legumes or as bread spreads.

ricette dell’estate 2022 /cibo della salute

Quest’estate ci sono un po’ di ricette/preparazioni ricorrenti :

  • Budino di semi di chia con crema al cioccolato e marmellata fatta in casa o frutta fresca.- 100gr di latte vegetale, 15gr di semi di chia, 5gr di zucchero grezzo, mescolare bene e lasciare in frigo una notte. io faccio il latte vegetale a casa e utilizzo l’okara (solidi filtrati dal latte) per fare una crema al cioccolato fondente, mescolo con cioccolato fondente mentre e’ ancora caldo, aggiungo qualche cucchiaio di cacao.
  • Succo di cetriolo e pomodoro (appena raccolti) spremuto a freddo con olio extravergine di oliva e shoyu fatto in casa.
  • Salsa al basilico.- basilico quanto c’e ne da raccogliere, se c’e ne poco aggiungo qualche pomodoro, lecitina di girasole (oppure latte di soia per emulsionare), miso fatto in casa, semi di senape e succo di limone se ci sono ancora limoni disponibili da gli agricoltori. utilizzo queste salse per condire verdure fresche, cereali, legumi, oppure come creme spalmabili sul pane.

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